SHADOW OF THE COLOSSUS




(Text ur spelmanual)

Resan hit var lång.


Med bara Agro som sällskap har Wander färdats i många månvarv för att komma till den här platsen, ett egendomligt tempel mitt ute i ett ödsligt landskap. När han lägger flickans kropp på den kalla stenpiedestalen början han undra om sägnerna är sanna. Men innan han hinner försjunka i dessa tankar hörs en röst från ovan... Den första rösten han hört på länge.

Det verkar finnas ett visst hopp - en chans att byta död mot liv, att få henne tillbaka. Men sådana ofattbara krafter för också med sig stora konsekvenser.

Wander är beredd att göra vad som helst, oavsett priset. Han har kommit för långt föra att förlora tron nu. Rösten talar om stora vidunder i ett förunderligt land. Varelser som, om de dödas, kan ge kraften att återkalla saknade själar till livet.

När allt verkar förlorat finns det alltid en utväg.

Och nu börjar Wanders resa på allvar...







Det här är ett av mina absoluta favoritspel till Playstation 2. Det sticker ut från mängden tack vare sin annorlunda stil där alla många små fiender har ersatts med 16 stycken gigantiska. Det är ett spel där du mer än någonsin tidigare får känna dig som den minsta av varelser, men samtidigt som den starkaste.

Som introt berättar så handlar historien om Wander. Han har ridit en lång väg med en skadad flicka i sin famn. För att hon ska kunna väckas till liv igen måste Wander besegra 16 varelser, en del enorma och en del mindre men snabbare. Till sin hjälp har han sitt svärd, sin båge och sin häst Agro. Landet kan verka oändligt och det är svårt att veta var dessa gudaliknande monster gömmer sig. En del är lätta att hitta och en del kräver längre ridturer.
De är inte beredda att ge sin själ frivilligt och det enda sättet att lyckas besegra dem är att hitta deras fysiskt svaga punkter och ta till alla medel för att ta sig till dem och attackera med svärdet. Det är inte helt lätt att lista ut var punkterna sitter men ditt svärd kan ta solen till hjälp för att hitta dem. Tillsammans med spelets helt ofattbara soundtrack känns varje strid som om du är mitt inne i en otrolig fantasyfilm där det är du som styr scenerna. Eller man kan säga såhär också; det känns som om du konstant är inne i en enda lång filmsekvens.

Shadow of the Colossus får spelaren att ställa många frågor men lämnar inte ut många svar. Inte heller kan du räkna med att få mycket mer än vad spelet verkar erbjuda från första början. Det finns inga fiender alls förutom dessa "bossar" och spelet går endast ut på att ta sig till dessa och besegra dem. Det lilla som händer däremellan är inget man kan förstå mycket av ändå.

Det här är ett spel att älska eller avstå. Personligen älskar jag det eftersom jag sätter stort värde på det lilla men välarbetade, och spel som sticker ut från mängden. Att fienderna är större än man kan begripa (och ser jävligt skrämmande ut) är ett stort plus eftersom det ger en känsla av utsatthet och gör att man får tänka ut en hel del komplicerade taktiker för att kunna besegra dem. Hur omöjligt känns det inte när en stor koloss tornar upp sig framför en och man inser att man måste försöka undvika att bli dödad samtidigt som man måste försöka ta sig upp på t ex dess huvud? Ett minus där är att ibland är det så svårt att förstå hur man ska göra att man måste ge upp och googla fram svaret istället.











Läs mer om Shadow of the Colossus här och här!

KOMMENTARER TILL INLÄGGET:
Mikaela skriver...

Det där spelet är fett läskigt XD

Datum: 2010-05-11 Tid: 16:05:12
URL: http://seacretone.blogg.se/
Wararat skriver...

Måste spela!! :o btw... eftersom du gillar spel så mkt.. spelar du cs? :D

Datum: 2010-05-11 Tid: 17:31:15
URL: http://noxea.blogg.se/
Mikaela skriver...

Haha ja det är riktigt skary :P SV: jag läste Onskan. Vi har fått i läxa att läsa ut den typ. Den e ganska långsam men bra ändå :)

Datum: 2010-05-11 Tid: 22:36:34
URL: http://seacretone.blogg.se/
Andreas skriver...

Ett av de mest unika spelen någonsin. Tycker dock att föregångaren ICO är snäppet bättre. :)

Datum: 2010-05-12 Tid: 13:18:29
KOMMENTERA:
NAMN/ALIAS:
KOM IHÅG MIG!

MAIL (publiceras ej):


BLOGG/HEMSIDA:


KOMMENTAR:
(Spam och reklam raderas omgående)

Trackback