TOKYO GODFATHERS

Den här helt underbara filmen handlar om tre hemlösa personer: Miyuki, en tjej som rymt hemifrån, Hana, en energisk och optimistisk transvestit, och Gin, en ganska ohövlig och negativ man. De bor tillsammans i ett fallfärdigt kyffe. På julaftonskvällen hittar de en liten skrikande baby bland en hög med sopor. På en lapp står det "Ta hand om det här barnet" och det finns även en liten nyckel i botten av väskan som babyn låg i.
Deras första tanke är att gå till polisen, men Hana, som låtit sin moderliga sida blomma fram, övertygar Gin och Miyuki om att de istället ska försöka leta rätt på babyns föräldrar, om så bara för att få svar på hur de kunnat överge sitt barn på det sättet.
Trots att de har alla odds emot sig kämpar de för att söka rätt på barnets föräldrar. De stöter på många motgångar och äventyret blir lite mer komplicerat, och mer farligt, än de hade tänkt sig. Men vad gör man inte för det man tycker är rätt? Tack vare sitt sökande kommer de tre även att börja tänka över sina egna liv och deras syn på vad en familj har för betydelse för dem.

Tokyo Godfathers är som en berg-och-dalbana. Det finns ingen hejd på humorn och skratten som följer med den, men det finns även många tillfällen då man inte kan låta bli att bli ordentligt berörd. Det finns så mycket att lära sig av filmen och dess budskap. Saker som har gått fel i livet kan klaras upp, och trots att man själv inte har lyckats skapa det liv man önskade, så kan man ändå göra vad man kan för att någon annan ska kunna det. Man måste dela på det lilla man har!

LOST IN TRANSLATION

Lost in translation handlar om Bob Harris (Bill Murray) och Charlotte (Scarlett Johansson), två för varandra okända personer som av olika anledningar hamnat i Tokyo. Bob är en föredetta skådespelare som för tillfället tjänar pengar på att göra whiskey-reklam. Hemma har han fru och barn som börjat bli vana vid att han inte är hemma. Charlotte har just avslutat sina studier på Yale och är i Tokyo pga att hon ville följa med sin man, som är kändisfotograf, på hans jobbresa.
Både Bob och Charlotte kämpar för att kunna klara av kulturchocken så bra som möjligt. De bor på samma hotell, där de spenderar den mesta tiden genom att titta på japanska obegripliga tv-program, simma, filosofera och hänga i hotellbaren. Efter att de fått kontakt upptäcker dem att de, trots den stora åldersskillnaden, har många saker gemensamt. Inte bara det att de båda är ensamma och vilsna i ett land där både kultur och språk är dem främmande, utan även att de båda känner sig osäkra på deras respektive förhållanden. Bob känner att han ofrivilligt håller på att glida ifrån sin familj och Charlotte känner inte igen mannen hon gifte sig med.
Tillsammans ger de sig ut i stadens nattliv och får dela sina upplevelser och tankar. Mellan dem skapas ett starkt band som snart leder till en slags vänskaplig kärlek.

Jag tycker att filmen är både vacker, filosofisk och sympatisk. Man kan känna karaktärernas känsla av utanförskap och hopplöshet men man kan även få sig några skratt när man får dela deras tankar kring Japan och dess kultur. Jag älskar både Bill och Scarlett och de gör sig riktigt bra i rollerna som Bob och Charlotte.

Min nya favoritfilm... Som lämnar kvar en melankolisk känsla i hjärtat när eftertexterna börjar rulla.FILOSOFI PÅ BALKONGEN

Sitter och dricker te (och ser sådär tråkigt jävla vuxen ut) mellan den skitiga balkongen och det skitiga köket. Funderar över djupa saker, men även kort och gott över vad jag ska göra ikväll. Förmodligen dricka te, äta en chokladkaka och titta på film (Tokyo Godfathers, efter rekommendation). Skriver en recension när jag får tid.

Var hos optikern idag och ska dit tidigt imorgon igen. Har fått helt nya provlinser som jag ska få testa och som jag verkligen hoppas sitter som de ska. Orkar inte med för mycket krångel och att behöva gå dit hela tiden.

MANGAKA - FAVORITER, DEL 1


Från och med idag kommer jag att presentera en rad serieskapare (mangaka) som jag av olika orsaker älskar mer än andra. Tecknare vars bilder inspirerar mig och får mig att tappa greppet om verkligheten. Bilder som jag själv önskar att jag kunde skapa.

Först ut är Hiroaki Samura som skapat den helt underbara serien Blade of the Immortal. Jag tänker inte berätta något om handlingen, eftersom jag främst är ute efter att visa upp bilder, men ni kan läsa en recension härAnimanga.nu.


HIROAKI SAMURA

Blade of the Immortal

Är inte hans teckningar helt otroliga?