SILENT HILL 4 - THE ROOM


Spelar just nu Silent Hill 4 för andra gången så då passar det bra med en liten recension. Jag fick the Silent Hill Collection (Silent Hill 2,3 och 4) i julklapp förra året och det var det här spelet som jag längtade mest efter av dem tre som fanns i den.






Henry Townshend flyttar in i lägenhet nr 302 i South Ashfield Heights, en byggnad i staden Ashfield. Efter att ha bott där i två år börjar han drömma en konstig, upprepande dröm. En dag upptäcker han att hans dörr har blivit blockerad av mängder med kedjor och lås. Och dörren är dessutom igenkedjad från insidan av lägenheten! Hans fönster är förseglade, telefonen fungerar inte, och när han desperat försöker ta kontakt med andra boende som går förbi utanför dörren upptäcker han att de inte kan höra honom.
I sitt sökande efter ett sätt att komma ut upptäcker han att det uppstått ett hål i hans vägg i badrummet. Hålet är tillräckligt stort för att han ska kunna krypa in och han hoppas att hålet ska leda honom ut i det fria. Gången leder till Ashfields tunnelbanestation, och därifrån borde han väl inte ha några problem med att ta sig upp till "ytan"... Eller?
Sökandet efter ett svar på vad som har hänt med honom själv och hans lägenhet blir längre och mer komplicerad än vad Henry räknat med, och han kommer att upptäcka att hans hem bär på ett förflutet som innefattar en rad mord och en man vid namn Walter Sullivan.





KARAKTÄRER

Henry Townshend

Huvudrollsinnehavaren i spelet. En ung man som flyttar till lägenhet nr 302 South Ashfield Heights och som lever ett fridfullt liv tills han en dag upptäcker att hans lägenhet har förändrats och att dörren blivit blockerad. Granne med Eileen Gavin som bor i lägenhet nr 303.

Eileen Gavin


Henrys granne. En ung, vänlig kvinna som egentligen har väldigt lite att göra med Henry innan hon blir indragen i  Den andra världen och mysterierna som vilar över lägenhet nr 302. Hon bodde redan i byggnaden när Henry flyttade in och den enda egentliga kontakt de haft med varandra är när de hälsat på varandra i förbifarten.

Cynthia Velasquez

En attraktiv och flörtig kvinna som Henry träffar i tunnelbanan när han för första gången krupit in i hålet som han hittade i sitt badrum. Hon blir den allra första personen som Henry stöter på i Den andra världen. Hon verkar inte veta vad hon gör där men är ändå väldigt lugn och hävdar att hon helt enkelt bara måste befinna sig i sin egen dröm. När de gått en bit tillsammans börjar hon må illa och skyndar till en av toaletterna på stationen. Där skiljs deras vägar åt tills Henry senare hittar henne "misshandlad" och på väg att dö.

Jasper Gein

En mycket ung, tanig man som verkar veta en hel del om Silent Hills kulter och ritualer. Han stammar och verkar till en början ganska nervös. Han vet nog inte exakt vad som försigår men det verkar inte bekymra honom.

Andrew Desalvo

En äldre man som dyker upp lite längre in i spelet. Han är kort och tjock och verkar onekligen nervös och rädd. Han vet dessutom vem Walter Sullivan är, men har varken till eller lust att hinna förklara mer för Henry innan han flyr för att försöka rädda sig själv.

Richard Braintree

En temperamentsfull man som bor i lägenhet nr 207. Henry kan se rakt in i hans lägenhet från sitt fönster, men har aldrig träffat honom personligen förrän nu. När Henry träffar Richard varnar han honom för den lilla pojken som han träffat på tidigare, vilket gör att Richard försöker leta upp pojken för att tvinga honom att berätta vad det är som pågår.

Hyresvärden

En äldre man som verkar veta en hel del om Henrys lägenhets förflutna. Det är tydligen inte första gången som det förekommer mystiska händelser i lägenhet nr 302. När man tittar genom titthålet i Henrys ytterdörr ser man honom ofta stryka omkring i korridoren utanför. Han försöker komma i kontakt med Henry men de kan inte höra varandra genom dörren.

Mannen med kappan

En mystisk, långhårig ung man som dyker upp titt som tätt i Den andra världen. Verkar till en början ganska harmlös men visar sig senare vara riktigt farlig och blir ett direkt hot mot Henry.

Den lilla pojken

En liten, tystlåten pojke. Dyker inte sällan upp i samband med att någon blir mördad. Säger inte mycket och verkar hellre springa sin väg än stanna och svara på frågor.





MILJÖER

Tunnelbanestationen (Subway world)

Den första platsen Henry hamnar på när han krupit in i hålet i hans badrum och trätt in Den andra världen. Han måste nu hitta en väg ut från stationen, men det verkar inte som om det finns någon som kan hjälpa honom och vagnarna står tomma och stilla. Det verkar till en början helt öde, men nog finns det någon eller några där...

Skogen (Forest world)

Här stöter Henry på Jasper Gein och hittar dessutom det gamla barnhemmet Wish House, där man under den snälla och hjälpsamma fasaden sysslade med hjärntvättning av barn och utförde dem för olika sorters övergrepp. Skogen är stor och mörk och Wish House står öde. Vid sjön som ligger en bit ifrån barnhemmet träffar du även på den lilla pojken för första gången.

Vattentornet/fängelset (Water prison)

Ett vattentorn som byggts om till en fängelse där barn hölls fångna för att bli skrämda till tystnad. Består av flera våningar men bara tre som innehåller celler. Från mitten av tornet höll fångvaktarna hus och höll koll på alla fångarna genom små runda fönster i varje cell. Andrew Desalvo är instängd i en av cellerna och Henry kommer senare att kunna släppa ut honom.

Byggnaden intill South Ashfield Heights (Building world)

Här träffar Henry Richard Braintree. Det blir mycket springande i trappor och i bl a sportaffären, djuraffären och Sportbaren. Henry får se upp för både "Rubber faces" och "Victims".

South Ashfield Heights (Apartment world)

Henry tror att han kommit tillbaka hem, men allt känns inte riktigt som det ska ändå. Det verkar vara South Ashfield Heights, och samtidigt inte. Här träffar han den långhåriga mannen, som står och knackar på Eileens dörr och lite senare ger Henry en liten docka som han säger har tillhört henne. Dags att söka igenom alla lägenheterna, undvika de döda hyresgästerna och till slut försöka ta sig in till Eileen.

Sjukhuset (Hospital world)

När Henry kommit såhär långt står det klart att den långhåriga mannen inte är att leka med. Han måste nu leta reda på Eileen som han tror finns här. Hon dog innan han lämnade South Ashfield Heights... Men Henry hoppas att han fortfarande ska kunna hitta henne igen. Mycket riktigt så ligger hon inlåst i ett av sjukhusrummen. Blåslagen, rädd och med bruten arm, men vid liv. De bestämmer sig båda för att reda ut hela historien kring Henrys lägenhet och mannen som bott där tidigare.

Det blir dags att söka igenom alla världarna en gång till tillsammans med Eileen.




MINA BETYG

Grafik och miljöer: 6/10
Många olika världar att gå igenom, men världarna i sig är inte särskilt stora och det tar inte särskilt lång tid att ta sig igenom någon av dem. Men de är alla snyggt uppbyggda, lagom läskiga och i typisk Silent Hill-stil (blod, rost och sönderfallna byggnader). Hyreshuset är riktigt intressant att gå igenom eftersom alla lägenheterna berättar så mycket om hur personerna som bor där är.

Historia: 7/10
Själva tanken på att bli inlåst i ett rum och inte kunna ta sig ut är ju rätt spännande, men inte så spännande längre när man väl börjar spela. Däremot är det en del pusselbitar som faller på plats i slutet av spelet eftersom Walter Sullivan nämnts redan i Silent Hill 2, fast man just då inte fick veta särskilt mycket om honom. Älskar Silent Hill-spelen just därför, det finns alltid en röd tråd som går genom hela serien och som kopplar ihop dem på ett smart sätt.

Musik och ljud: 8/10
Älskar alla låtar som Akira Yamaoka har skapat, och i Silent Hill 4 gillar jag främst låten Room of Angel. Silent Hill 4 bjuder precis som de andra spelen i serien på massor av stämningsfull musik och mycket detaljerade ljud som hjälper till att skrämma spelaren under spelets gång, från början till slut. Tycker dock att inget av spelen kan överträffa soundtracket till Silent Hill 2, så därför blir jag lite mindre nöjd med musiken till 4:an.

Uppfinningsrikedom: 6/10
Silent Hill 4 var från första början inte menat att bli ett spel i Silent Hill-serien utan skulle egentligen bara bli ett fristående spel med namnet Room 302. Och man märker snabbt att spelet skiljer sig från de övriga spelen i serien på många sätt. Bl a med hjälp av den nya förstapersonsvyn då man befinner sig i Henrys lägenhet och att huvudpersonen inte på något sätt kommer i kontakt med själv staden Silent Hill. Men allt det som gör att det här spelet skiljer sig ifrån de andra är inte till dess fördel. Detta är varken det läskigaste eller roligaste spelet enligt mig.
Det roligaste (och läskigaste) är att man kan kika i sitt eget kikhål i dörren. Och även lura på Eileen genom ett litet hål i väggen. Man kan upptäcka och få se en hel del creepy stuff med hjälp av detta. För ärligt, är inte små titthål bland det läskigaste som finns? Vem vet vad man får se liksom.

Styrning: 8/10

Skaparna har lekt en hel del med olika vinklar och ibland kan man bli rent ut sagt snurrig när man vistas i vissa rum eller områden. Man kan flytta på kameran när man vill så att den landar bakom Henry, men har man otur så hinner man inte det innan man blir attackerad av ett monster eller spöke som man inte såg tack vare den begränsade vyn som uppstår i t ex trånga utrymmen. Kan bli konstigt när kameran flyttas från att ha befunnits bakom Henry till att landa framför honom när man t ex går in i ett nytt rum. Fortsätter man att springa rakt fram kan det, om man har otur, hända att Henry vänder helt om och går ut ur rummet igen. För övrigt lätt styrning och det går att ställa in så att Henry hela tiden springer utan att man behöver hålla in "spring-knappen".

Monster: 3/10
Nej, de är inte det minsta läskiga. Och de så kallade "offren" är riktigt jobbiga eftersom de inte ens går att döda utan endast "låsa fast" i marken med hjälp av ett speciellt svärd. Men när du tar bort svärdet (för du kan behöva det senare till ett annat offer, och det finns inte särskilt många i spelet) så reser den sig snart igen. Min favorit är "doublehead", som är ett monster med två små bebisansikten och långa kraftfulla armar, men resten är verkligen ingenting att ha.

Underhållning: 6/10
Inte min favorit av Silent Hill-spelen. Kör alltid på Easy för att slippa anstränga mig för mycket. Dock en annorlunda historia som skiljer sig från de övriga spelen och det kan vara intressant när man spelar  Silent Hill 4 för första gången.



KOMMENTARER TILL INLÄGGET:
linn skriver...

himla cool blogg! :D

kram

Datum: 2010-01-21 Tid: 10:45:16
URL: http://wordsofmylife.blogg.se/
Gossip girl skriver...

Läste din kommentar hos Foki (jag är hotgossips) jag fick reda på att jag blev avstängd för jag skrev att hon photoshoppa sina bilder och tog inlägg från likecool.com... bröt inte någon regel och skrev inte ens något elakt om henne, brukar aldrig kommentera bloggare (har t.ex aldrig skriivt att kissie är en idiot) men min blogg kommer va avstängd i 2-3 dagar för jag skrev att hon retuschera sin hy. Att hon retuschera sin hy är inte ens skvaller... ingen yttrandefrihet i blogg.se tydligen

Datum: 2010-01-21 Tid: 13:51:40
URL: http://hotgossips.blogg.se/
linda - pictures, drawings, me skriver...

sv: tack så mycket! Jag vet hur du känner! Men det blir nog super när håret ditt är långt :) själv så blir jag galen när mitt blir för långt, jag har ganska tunt hår så det blir bara hängigt och risit :) kram

Datum: 2010-01-22 Tid: 23:11:32
URL: http://lindaaaa.blogg.se/
Art by Lisa Lans skriver...

FIn blogg! (:

Datum: 2010-01-23 Tid: 01:14:55
URL: http://lans.blogg.se/
Art by Lisa Lans skriver...

sv: japp de är jag (:



vsg (: Snabbt går det också att få grejerna därifrån. Beställde i söndags och fick mina grejer i tisdags. Så zinkvit kan jag helt klart rekommendera (:

Datum: 2010-01-23 Tid: 18:38:04
URL: http://lans.blogg.se/
☆ Josefin Bellini ☆ skriver...

oh, bra blogg!!! :D

Datum: 2010-01-26 Tid: 15:00:37
URL: http://minibellini.blogg.se/
KOMMENTERA:
NAMN/ALIAS:
KOM IHÅG MIG!

MAIL (publiceras ej):


BLOGG/HEMSIDA:


KOMMENTAR:
(Spam och reklam raderas omgående)

Trackback