WOLF'S RAIN





Text ur Manga Mania nr 3, 2007.

"Det är vanligt att populära serier animeras för TV. Wolf's Rain började däremot sitt liv som anime. Den sändes i 26 avsnitt på Fuji-TV, en av japans största TV-kanaler. De fyra avslutande avsnitten gavs ut i form av en OVA (Original Video Animation, animation direkt för video). Skapare av Wolf's Rain är animestudion Bones, som bland annat har gjort Fullmetal Alchemist, och manusförfattarinnan Keiko Nobumoto. Nobumoto har bland annat arbetat med den populära rymd-och-jazz-animen Cowboy Bebop, samt långfilmen Tokyo Godfathers, utgiven i Sverige av Studio Anime.

En av mangaversionens stora behållningar är de snygga teckningarna av Toshitsugu Iida, som tidigare även var känd under namnet Sundi. Djur är vanligt förekommande i Iidas serier och han har fått smeknamnet dobutsu shijin, "djurpoeten". Hans senaste projekt är även det en science fiction-manga med namnet Terepasi Shojo Ran ("Telepatiflickan Ran").

Av animens 30 avsnitt har det gjorts en manga som är samlad i två volymer. Med andra ord har man varit tvungen att stryka en hel del ur originalet. Historierna börjar mer eller mindre identiskt, men dedan går handlingen isär. Men mangan är inte bara en nedbantad version av animen, utan snarare en alternativ, kompletterande berättelse. Det förekommer flera sidohistorier i manga som inte finns med i animen överhuvudtaget och dessutom har mangan ett helt annat slut. De är båda skrivna av samma författare, och har samma teman och karaktärer."


En värld inte olik vår, i en inte alltför avlägsen framtid. Krig och miljöförstöring har gjort världen till en hård, ogästvänlig plats, där varje dag är en kamp för överlevnad. Vargen Kiba kommer vandrande från ödemarkerna till staden, lockad av en doft; en förnimmelse av ett fjärran paradis. På vägen träffar han andra vargar som på olika sätt lärt sig att smälta in bland människorna. Men till vilket pris? Hur länge kan man leva i människoskepnad innan man förorar sin vilda natur?
Alla låter sig inte heller luras; den alkoholiserade f.d. polisen Quent Yaiden ser genom vargarnas förklädnad, och har svurit att döda dem alla. Och även om han först betraktas som galen, får allt fler upp ögonen för vargarnas återkomst. Varför har de kommit? Och vad har de för koppling till den mystiska månblomflickan?


Några utdrag ur serien:





Serien är väldigt poetisk och vacker. Vargarna styrs av en längtan efter att hitta "Månblomflickan", Cheza, som ska leda dem vidare till Paradiset. Trots att det vore enklare att bara fortsätta leva som tidigare så vet de att de inte kommer att få ro förrän de hittat det de söker efter. De hade det svårt redan innan äventyret började och de får det inte lättare senare.
Det är inte alltid så lätt att förstå sig på historien i sin helhet. Hur den börjar och hur den slutar. Jag har även svårt att få grepp om alla karaktärerna.
Serien innehåller en hel del våld men lämnar även plats för scener fyllda av tankar och dialoger. Det är en ovanlig historia som sticker ut, och kanske passar den inte alla. Den är dock ovanligt kort, så man hinner inte tröttna innan serien avslutas.


 


KOMMENTARER TILL INLÄGGET:
Ells skriver...

Wolfs rain är en undebar serie!

Datum: 2010-09-10 Tid: 21:11:30
URL: http://jademysteries.blogg.se/
KOMMENTERA:
NAMN/ALIAS:
KOM IHÅG MIG!

MAIL (publiceras ej):


BLOGG/HEMSIDA:


KOMMENTAR:
(Spam och reklam raderas omgående)

Trackback